Ventiler till tankarna

Idag kom ett paket från Rinkaby Rör med lite ventiler till svart- och gråvattentankarna. Jag passade även på att beställa en Wilo TC 40/10 som är storebror till den svartvattenpump jag tidigare köpt och returnerade den senare. Det visade sig att de hade sänkt priset så nu fick jag den bättre pumpen till samma pris minus kostnaden för returfrakten!

De vinklade ventilerna är till nivårören och de andra ska vara nödtömningsventilerna i botten av tankarna. Nu saknas det bara lite småkomponenter innan tankarna kan kopplas ihop.

2014-04-28 17.55.03

Styrhyttsdörrarna vaknar

Vi satte ju in dörrarna i styrhytten nån gång i höstas. Problemet är att ”karmen” är själva stålet i styrhytten och detta är allt annat än plant. Den värsta dörren ”skevar” ca 2 cm i ena hörnet så det måste spacklas upp för att dörren ska kunna sluta tätt. Först nu är det tillräckligt varmt för att man ska kunna spackla upp ”karmen”.

2014-04-25 13.53.33

Det syns inte så bra här, men vi har satt en bit MDF med packtejp på i rätt nivå så att man kan använda den att spackla mot. 2014-04-25 11.22.27

Här är samma plats spacklad med polyester och talk.2014-04-25 13.55.10

När dörrarna ändå var på vift var det lika bra att grundmåla trät på kortsidorna som tiigare var obehandlat.2014-04-25 11.54.27

Småpill och sommar

Det var länge sen jag skrev något men vi har inte legat på latsidan. Dock har det mest varit småpill med sådant som jag redan skrivit om (mer plåt i maskinrummet, pul med rör etc) så det har inte kännts så givande att skriva om samma saker igen.

Sommaren verkar ju ha gjort en tidig entré vilket borgade för en mycket uppvilande helg på Stor-Erik med latande i solen i dagarna två. Som synes har nästan inga båtar åkt i vattnet i pålsundet men det har börjat grönska på träden. Stor-Eriks karakteristiska skorsten skymtar i fjärran när man blickar ut från Västerbron.

2014-04-19 17.16.10

Försmak på el

Jag småpillade lite med eldragningen i styrhytten idag. Satte en dubbeldosa på väggen så att man får plats med en DC-DC-omvandlare i nedre delen, för att ta ner 24 V till ~ 10-12 V till LED-spottarna, och en brytare i övre delen. Brytaren ska sen ersättas med en PWM-dimmer så man kan dimmra spottarna.

Vi kör Eljo Renova-serien på uttag och brytare m.m. Den är ju inte billig men passar jävligt bra in i (förra) sekelskiftesstuket.

2014-04-17 14.30.43

Brandtest av inbyggnadsburkar

För att bygga in LED-spottar i taket behöver man nån slags infällnadsburk att montera dem i. Köper man denna hos elbutiken får man pröjsa 100 spänn styck och med ca 100 spottar i hela båten så blir det ju 10 lax. Inte helt OK.

Bättre då att ta någon billigare burk för t.ex. livsmedel etc. Burken måste vara halogenfri och flamskyddad. Halogenfri för att det inte ska bli giftiga gaser om det brinner och flamskyddad för att det inte ska börja brinna p.g.a. nåt elfel. Jag har hittat matburkar på IKEA som är av polypropen vilket är halogenfritt. Men det ska ju även vara flamsäkert.

Efter att ha diskuterat saken lite på Elektronikforumet så fick jag ett tips om ett brandtest man kan göra på eldosor etc. Kolla denna film om brandtestet:

 

Så jag tog och målade en matburk med två lager brandskyddsfärg (Novatherm 2FR) och lät det torka. Sen satte jag burken på prov.

Som synes så funkar det hur bra som helst. Inte en tillstymmelse till brand eller plast som smälter. Jag gjorde flera likadana försök och testade även att elda på med brännaren under en längre tid utan att burken påverkas nämnvärt.

Jag tror man kan sova lugnt med dessa burkar i taket…

Pärlspont

I väntan på lite planering har Max satt igång med pärlsponten på väggarna i däckshuset. Vi drog en flexslang mellan varje fönster om man skulle behöva dra nåt elsnöre i framtiden och sen började vi med pärlsponten i överkant på fönstrena.

Det är som vanligt klurigt att få till alla sneda och böjda bitar men när man väl fått den första raden på plats så ramlar nog resten dit ganska snabbt.

2014-04-14 16.33.02

Helgfix

I helgen blev det lite småfix. Inget på Stor-Erik, men Bil-Erik fick nya bromsar och Sparris åkte i sjön.

Henke hjälper till att skruva bromsar. Såklart hade vi fått fel delar när vi beställde men efter en tripp till Biltema fick vi ihop det.2014-04-12 12.46.07

 

Calle och Sven hjälper till att få Sparris i sjön. Hon flyter i år också! Inga större projekt på Sparris i år. Lite meck med inredning och lite spackel på akterdäck kanske man kan hinna med.2014-04-13 10.08.27

Småpill

I väntan på leverans av lite grejjer och framförallt planering av lite större moment (sprinkler, el, radiatorer) så småpillas det lite på Stor-Erik.

Bland annat har fönsternischerna fått sig lite grundfärg och spackling av skarvarna har påbörjats.

2014-04-11 12.45.39