Torra land

Idag åkte han upp på slipen! Spännande att se hur det såg ut undertill. Jag vet inte riktigt vad jag hade väntat mig men klart är att vi behöver byta en del plåt i alla fall och rodret ska kirras också. När allt bakom maskin är åtgärdat kan den riktas in och kopplas till axeln så att vi kan få igång drivningen.

Avgassystem

Det är mycket CAD nu, men det är nog bra. Har man tänkt efter ordentligt slipper man ofta göra om saker flera gånger i praktiken.

En av alla saker som det funderas på är avgassystemet. Här har jag gjort en liten skiss på hur jag tänker i dagsläget:

Till vänster är hur piporna avslutas uppe i skorstenen. Inga konstigheter här, piporna böjs bakåt så det inte regnar rakt in och så slutar de strax innan kanten så att de inte syns från sidan.Sen ska det in lite fler rör för att ta in luft också.

Till höger är hur piporna slutar nere i maskinrummet. Till huvudmaskin (gul) och braskaminen (svart) har jag tänkt mig 150 mm och till hjälpmaskin (röd generator) och dieselpanna (blå) har jag tänkt mig 100 mm. Isolerade med stenull både i skorstenen och i maskinrum, men på bilden bara i skorstenen. Blir det bra? Svårt att veta innan man har valt vad man ska ha för hjälpkärra och panna. Krumeluren i botten på pipan till huvudmaskin är ett vattenlås för att fånga upp kondensvatten. Tanken är att alla pipor ska ha likadan dränering.

Är det nån som har rekommendationer angående dimensionering och utförande så får ni gärna höra av er.

”3D-skanning”

Nu har jag gjort de första experimenten med att ”3D-skanna” båten m.h.a. 123D Catch. Det funkade klockrent!!!  Jag ska förfina tekniken lite och skanna av alla olika utrymmen för att kunna sätta ihop det till en modell av hela båten.

Här ser ni en animation på skanningen av förpiken.Det är det enda rum som är helt tomt så därför började jag med det. Jag tror proportionerna blev lite skumma när jag gjorde animationen, men det syns ju att det funkar. Bara jag kompletterar med lite fler foton på de ytor som saknas så får jag nog till en väldigt komplett modell av båten. Bara att plocka in den i IronCAD och sen snygga till allt och göra en solidmodell av det.

Tak och test av nya svetsen

Idag har jag fortsatt med att slipa takstrukturen och jag börjar äntligen se slutet i tunneln. Det är nu mer grått grundmålat stål än rostigt. Kanske två dagars jobb kvar med rosten och en dag att svetsa färdigt strukturen.

Jag gjorde även första jobbet med nya svetsen och CO2 som skyddsgas. Det sprutade marginellt mer än med Ar/CO2 och funkar klockrent. Stekte fast ett litet fäste för durken som ska in i styrhytten.

Mera CAD

Sitter hemma och pular lite med CAD-modellen. Det är många saker som måste bestämmas och just nu håller jag på att försöka få till avgas/skorstenssystemen. Huvudmaskin, hjälpmaskin, värmepanna och kamin måste ha varsin pipa och sen ska det ju in lite luft också.

Stefal Gylleby tipsade mig om ett gratis program från Autodesk som heter123D Catch och som gör 3D-modeller utifrån foton. Helt klart intressant! Det ska prövas och förhoppningsvis kan man genom att fota olika delar för sig få till en ganska exakt modell av hela skutan. Stor-Erik ska upp på slipen nästa vecka så då blir det tillfälle att fota hela skrovet ett hundratal gånger så att man kan få ut en bra modell av det.

Slipa slipa

image

Håller på att slipa rost från takstrukturen och då kommer alla vinkelslipar väl till pass. Det tar en satans tid, har slipat konstant i sex timmar idag och det är ungefär tre fjärdedelar kvar…

CAD

Jag har för några veckor sen caddat lite mer på Stor-Erik. Jag har försökt få till skrovformen med hjälp av utslagsritningen men jag får det inte att stämma med ritningen på systerfartyget. Nånting är skumt där… Funderar på om man ska kontakta sjöhistoriska och gräva lite i deras arkiv.

Hur som helst så ser överbyggnaden ut ungefär såhär:

Dörren är samma som sitter på plats IRL nu. Planen är att den ska målas i nån annan kulör, kanske ”sparrisgrön” som i cadden. Det är ju lite av min favoritfärg…

Akterifrån ser han ut så här.

Här är en (mycket) preliminär skiss på hur man skulle kunna göra planlösningen på huvuddäck. Hela huvuddäck skulle i så fall vara kombinerat kök/vardagsrum.