Hål i däck

Jag fick tag på allt material till slut. Så då var det bara att sätta igång!

Tydligen har jag jobbat för mycket med MDF och skruvdagare senaste året för svetskunskaperna verkar ha rostat. Men efter några strängar så blev det OK i alla fall. 2015-11-26 12.57.03

Sen var det bara att plocka fram orbitalborrmaskinen och tillverka lite hål i däck. Alla hål är klara och ett rör är på plats. Nu hoppas jag på att det inte blir monsunregn i natt och sen blir det till att populera resterande hål med förlängda hål imorron.2015-11-26 17.28.50

Rördelar inskaffade

Jag kom på att det jag skrev i tidigare inlägg om bränslepåfhyllningskopplingen inte stämmer. Man ska inte ha TW-koppling utan nåt som kallas ”villakoppling” eller ”påfyllnadskoppling” typ. Jag har inte lyckats lista ut vad den heter officiellt men det verkar vara en 2″ rörgänga fast med större stigning. Hur som helst så finns den att köpa hos Ahlsell påfyllnadskoppling.

2015-11-24 17.28.55

I bild finns även en klokoppling som jag tänkte ha till vattenanslutning på fördäck. När jag ändå håller på så kastar jag dit 1″ för vatten samt 2″ för avluftning vattentank och 2″ för utlopp länspump där framme.

Nåt som jag däremot inte lyckats köpa är rör. Det är fan alltid omöjligt att få tag på rör i längder under sex meter. Jag behöver en meter 1″ och en meter 1,5″ rostfritt så man får väl gå på skrotjakt och fråga snällt med mössan i hand hos alla andra båtar här på varvet.

Rör i aktern

Skittanken börjar bli full och än så länge finns inget sätt att tömma den. Det börjar alltså bli dags att tänka lite på rören till maskinrummet.

En första skiss ser ut så här:akterdäck

Och kollar man lite närmare på rören så ser det ut så här. Rören är från vänster till höger: Avluftning bränsletankar, utlopp länspump, påfyllning bränsletankar och tömning svartvattentank. rör i aktern

I ett försök att dimensionera dessa så har jag läst en del i Transportstyrelsens föreskrifter men det ger bara övergripande fingervisningar. Som det är ritat nu är skitöret DN50 för det är vad som är draget i maskinrummet vidare in till tanken. Påfyllnadsröret för bränsle är också DN50. TS säger att minsta innerdiameter är 38 mm men det känns lite klent tycker jag. Avluftningen ska ha minst 25% större tvärsnittsarea än påfyllningen så det blir DN65 där. Länspumpen är ritat som DN50.

Avluftningen skall vara minst 760 mm över däck så jag sätter alla rör på den höjden. Under däck tänkte jag avsluta med utvändiga gängor så kan jag dra vidare rören utan att behöva svetsa i maskinrummet.

När det gäller kopplingen för slamsugaren så siktar jag på en koppling som verkar heta Laux MOD 42 KKM. Hondelen med låsklorna sitter fastsvetsat på röret.

Bränslepåfyllningen hade jag tänkt en TW tankbilskoppling.

Dock är dessa kopplingar bara saker jag försökt Binga mig fram till. Någon som vet vilka kopplingar som är brukliga i dessa sammanhang? Åsikter om dimensioneringen?

Däckshusets elcentral monterad

Fredagsmys är det när Skåne lagar god mat och Vincent skruvar upp undercentralen i däckshuset.

2015-11-13 18.09.44

Igår monterade jag in däckshusets grupper tillfälligt i undercentralen. Jag har beställt personskyddsautomater till varje grupp och när de har kommit ska det snyggas upp i centralen. Till vänster i bild (SB) finns en kabelränna som ska husera alla kablar som ska gå mellan styrhytten och maskinrummet. Till höger finns plats för att dra hydrauliken till styrningen. Och spiroröret man ser går till den blivande frånluftsvärmeväxlaren som ska skjutsa ner frisk, varm luft under däck.2015-11-17 17.14.05

Huvudcentralen på plats

Senaste tiden har jag suttit och ritat på elsystemet. Det är en del att klura på och för att få paus från klurandet så kan man ju svetsa lite.

Jag har tagit upp ett hål mellan maskinrummet och utrymmet föröver för att dra elkablar. Denna genomföring blir som de andra kabelgenomföringarna brandtätade med FS Flex D så jag svetsade fast en krage kring hålet och isolerade med stenull.

2015-11-10 14.34.31 2015-11-10 16.11.33

Skivan bakom centralen fick två lager brandskyddsfärg bara för att. Centralen sitter i sin tur med distanser mot ankarskenor så det finns plats för dragning av elsnören, rör och förvaring av kottar bakom. Råttbot till vänster om centralen skall migreras in i lådan och märkas upp snyggt och prydligt är det tänkt. Mer om det om några veckor när jag kommit dit…  2015-11-12 13.07.04

Lackbox

Anna har byggt en klimatkontrollerad lackbox med antistatfilter och fuktkontrollerad torkkammare. I den kan man lacka underredet till de sköna 70-tals(?)stolarna som vi fyndat på Blocket.

2015-11-05 15.53.29 2015-11-08 12.32.10

 

Spegel spegel

När Bosse sover några minuter hinner man med lite minimeck.

Idag kom spegeln, eller speglen som Bosses mormor och morfar kanske skulle kalla den, upp på sin plats på klädskåpet i hallen. Dubbelhäftande tejp är bra!

2015-11-05 10.35.262015-11-05 10.38.56

Ledig vardag på Stor-Erik

Det har varit lite tyst här på bloggen men i verkligheten har vi inte legat på latsidan. Vi har spenderat nästan två veckor med att sortera, slänga, flytta och inföskaffa skrot. Det är lite jobb att flytta från ett ställe man har bott på i 10 år till något nytt som inte är färdigt.

Men nu bor vi på båten och lägenheten är uthyrd. Helt fantastiskt!

Så här kan det se ut när man har en halvledig lugn vardag efter allt flyttande.

2015-11-02 09.03.10